20 de clarificari practice privind factura electronica

(1) Pentru a putea transmite factura electronica in Sistemul RO e-Factura este obligatorie inscrierea furnizorului in Registrul RO e-Factura?
Raspuns:
Nu. Factura in format xml se poate transmite direct in SPV fara sa fie necesara o inregistrare in Registru prin formularul 084. In opinia noastra nu exista in momentul de fata motive serioase pentru inregistrarea optionala in Registrul RO e-Factura.

(2) In cat timp trebuie transmisa in Sistem factura electronica?
Raspuns:
Momentan legislatia nu prevede un anumit termen limita insa in viitor este posibil sa se introduca un asemenea termen. Pana atunci recomandarea noastra este sa se transmita in luna emiterii sau cel tarziu inceputul lunii urmatoare.

(3) Cumparatorul de produse cu risc fiscal ridicat trebuie sa se inregistreze in Registrul RO e-Factura pentru a primi factura electronica de la vanzator?
Raspuns:
Nu. Cumparatorul se poate inregistra numai daca doreste insa in cazul in care nu se inregistreaza va primi factura in cauza pe caile si in formatele obisnuite (hartie, pdf pe email etc). Cumparatorul neinregistrat in Registru nu are momentan nicio obligatie in ceea ce priveste RO e-Factura.

(4) Cum imi dau seama daca vand un produs cu risc fiscal ridicat?
Raspuns:
ANAF a stabilit in mod clar lista produselor considerate cu risc fiscal ridicat in sensul RO e-Factura. Aceasta lista cuprinde 5 mari categorii de bunuri si se gaseste ca anexa la OpANAF nr. 12/2022. Cheia in a decide daca un produs este cu risc fiscal ridicat este codul sau NC, pentru fiecare categorie anexa mentionand expres codurile NC (lista detaliata aici TARIC. Exceptie fac constructiile noi pentru care nu s-a asociat codul NC ci trebuie verificata definitia de la art. 292 alin.(2) lit. f) C.fis.

(5) Un furnizor presteaza servcii de constructii cladire pentru un SRL si emite lunar facturi. Pentru acest servicii trebuie sa emita si factura electronica? Beneficiarul va vinde ulterior cladirea catre o persoana fizica.
Raspuns:
Pe relatia B2B se transmit numai facturile emise pentru bunuri (produse cu risc fiscal ridicat), in speta de fata furnizorul presteaza servicii deci nu este obligat sa aplice RO e-Factura. Pe de alta parte nici beneficiarul care receptioneaza cladirea, nu va fi obligat sa transmita factura pentru ca va fi o livrare pe relatia B2C (eletronica indiferent daca la data livrarii cladirea se incadreaza ca fiind o constructie noua conform art. 229 alin.(2) lit. f) C.fis.).

(6) Daca o firma vinde constructii noi catre persoane fizice este necesar sa emita si sa transmita factura in format electronic?
Raspuns:
Chiar daca o constructie noua este incadrata de OpANAF nr. 12/2022 ca fiind un produs cu risc fiscal ridicat aceasta livrare este pe relatia B2C. Factura electronica se transmite obligatoriu numai daca se vand produse cu risc fiscal ridicat pe relatia B2B. Asadar, in speta de fata, vanzatorul poate transmite factura electronica dar nu este obligatoriu.

(7) Bonurile fiscale cu codul de TVA al cumparatorului emise pentru vanzarea de produse cu risc fiscal ridicat se transmit in Sistemul RO e-Factura?
Raspuns:
Aceste bonuri sunt considerate facturi simplificate si prin urmare trebuiesc transmise in Sistem. Problema este ca aceste bonuri nu contin de regula informatii suficiente de aceea recomandam emiterea facturii fiscale si transmiterea acesteia in Sistem.

(8) Daca o firma a cumparat produse cu risc fiscal ridicat pentru a deduce TVA este obligata sa detina factura electronica emisa de vanzator si semnata de Ministerul Finantelor?
Raspuns:
Daca cumparatorul nu este inregistrat in Registrul RO e-Factura, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, nu este obligat sa detina factura electronica xml semnata de Ministerul Finantelor. In acest caz deducerea se face cu respectarea conditiilor generale impuse de art. 299 C.fis. In schimb, daca atat furnizorul cat si cumparatorul sunt inregistrati in registrul RO e-Factura atunci, conform art. 45 alin.(6) din OUG nr. 120/2021, factura electronica semnata de Ministerul Finantelor va reprezenta exemplarul original al facturii ceea ce inseamna ca pe baza acestuia se va deduce TVA. Totusi opinia noastra este ca aceasta prevedere introduse de legiuitorul roman nu este conforma cu prevederile Directivei de TVA (desi Romania a cerut derogare de la Comisia Europeana a impus totusi aceasta regula fara sa fi primit inca un raspuns).

(9) Daca contractul de vanzare-cumparare pentru apa (produs cu risc fiscal ridicat) a fost semnat inainte de 1 iulie 2022 se mai transmit in Sistem facturile electronice?
Raspuns:
Da. Nu este relevanta data incheierii contractului ci data emiterii facturii electronice.

(10) Un nerezident detine un cod de TVA in Romania de pe care factureaza bunuri cu risc fiscal ridicat catre clienti din Romania. Facturile emise sunt cu TVA 19% si sunt in relatia B2B si B2C. Este obligat nerezidentul sa se inregistreze in Registrul RO e-Factura?
Raspuns:
Nerezidentul nu are obligatia inregistrarii in Registrul RO e-Factura dar este obligat sa transmita facturile electronice (format xml) in masura in care vinde produse cu risc fiscal ridicat pe relatia B2B si/sau bunuri si servicii pe relatia B2G. Pentru vanzarile pe relatia B2C nu are nicio obligatie privind RO e-Factura.

(11) O firma neplatitoare de TVA (care emite facturi fara TVA) va avea obligatia sa transmita facturi electronice daca vinde produse cu risc fiscal ridicat?
Raspuns:
Da, nu este relevant daca furnizorul este platitor sau neplatitor de TVA. In sensul OUG nr. 120/2021 si neplatitorul de TVA este considerat un operator economic deci nu este exonerat de la obligatia de a emite si transmite factura electronica.

(12) O persoana fizica s-a cazat la o pensiune, iar plata serviciilor de cazare o face partial cu vouchere de vacanta si partial cu numerar. Persoana fizica nu solicita factura, pensiunea emitand doar bonul fiscal prin intermediul AMEF. Este obligata pensiunea sa emita factura electronica?
Raspuns
OUG 120/2021 instituie obligatia de a transmite factura. Obligatia de a emite factura este reglementata de art. 319 C.fis. Pentru prestările de servicii către populație, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale persoana impozabilă este scutită de obligația emiterii facturii, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura. Asadar, unitatea afiliata nu este obligata sa emita factura fiscala si sa o transmita in Sistem. Daca persoana fizica ar fi solicitat factura atunci, da, pensiunea trebuie sa o transmita in Sistem chiar daca plata cu vouchere este partiala.

(13) Sunt o persoana fizica autorizata (PFA) care vinde on-line incaltaminte pentru copii atat catre persoane fizice cat si catre persoane juridice. Exista obligatia ca dupa 1 iulie 2022 sa emit facturi electronice?
Raspuns
Da, obligatia este generala, legislatia nefacand vreo exceptie in functie de categoria de comercianti, asadar si PFA/ ÎI/ ÎF le revin acesta obligatie in cazul in care vand produse riscante catre alti operatori economici.

(14) Daca o firma vinde prin magazinul propriu produse cu risc fiscal ridicat (imbracaminte) numai catre persoane fizice si emite bonuri fiscale mai este obligata sa emita si sa transmita factura electronica?
Raspuns:
Pentru vanzarile cu amanuntul catre persoane fizice (B2C) firma nu este obligata sa emita factura decat la cererea persoanei fizice insa chiar daca factura este emisa aceasta nu trebuie transmisa in Sistem pentru vanzarile pe relatia B2C, indiferent de natura bunurilor comercializate.

(15) Daca se emite o factura catre o persoana juridica pentru vanzare de cercei si imbracaminte cum se transmite in Sistem? Trebuie sa emitem doua facturi, una electronica pentru imbracaminte si alta obisnuita pentru cercei?
Raspuns:
In acest caz factura cuprinde atat produse considerate cu risc fiscal ridicat (imbracaminte) cat si produse care nu sunt in aceasta categorie (cercei). Nu este obligatoriu ca produsele cu risc fiscal ridicat sa fie trecute pe o factura separata. Se poate emite o singura factura pentru ambele produse, dar faptul ca aceasta cuprinde cel putin un produs cu risc fiscal ridicat va obliga la transmiterea acesteia in Sistem. Furnizorul poate opta sa emita facturi separate si sa trimita in Sistem numai pe cea pentru imbracaminte.

(16) O firma care co/nfectioneaza articole de imbracaminte (lohn) pentru clienti din UE, dar si pentru clienti interni (materia prima este trimisa de catre clientii, iar firma le confectioneaza si le trimite clientilor articolele de imbracaminte confectionate) va transmite facturile in Sistem?
Raspuns:
Lohn-ul reprezinta lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale, fiind vorba de prestare de servicii pe relatia B2B nu exista obligatia transmiterii facturilor in Sistem.

(17) Firma noastra emite facturi pentru vanzarea de produse considerate cu risc fiscal ridicat (apa minerala si bauturi alcoolice) dar si facturi pentru produse care nu intra in anexa la OpANAF nr. 12/2022. In aceasta situatie va transmite in sistem toate facturile sale emise?
Raspuns:
Nu, obligatia de a transmite facturile electronice se refera numai la vanzarile de produse cu risc fiscal ridicat. Pentru celelalte vanzari de bunuri factura se poate transmite conform art. 319 C.fis, adica spre exemplu pe format hartie, pdf pe email etc.

(18) Un restaurant vinde clientilor bauturi alcoolice care sunt consumate in incinta restaurantului. Daca clientii cer facturi pentru consumatie este obligatoriu sa le transmitem in Sistem?
Raspuns:
Potrivit unui raspuns al Ministerului Finantelor furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora reprezinta servicii (pct. 18. alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal). Prin urmare, în acest caz nu se consideră că are loc livrarea/comercializarea unor produse, în sensul TVA, ci prestarea unor servicii, care nu fac obiectul art. XXXVII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021. Observam ca Ministerul Finantelor face trimiterile la prevederile Titlului VII – TVA din Codul fiscal. Pentru delimitarea intre livrari si prestari in cadrul activitatii de restaurant/catering recomandam OMFP nr. 3659/2018.

(19) Cum stabilim daca avem o livrare sau prestare pe relatia B2G ?
Raspuns:
Relatia B2G (Business to Government) apare in cazul unei tranzactii dintre un operator economic (care executa lucrari/livreaza bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor si o autoritate/entitate contractanta. Pentru a stabili in mod precis calitatea de contractamt sau subcontractant/subantreprenor trebuie verificate prevederile specificie achizitiilor publice, respectiv  Legii nr.  98/2016, Legii nr. 99/2016, Legii nr. 100/2016 si OUG nr. 114/2011.

(20) Se poate testa Sistemul RO e-Factura? Pot sa am un control de la ANAF ca urmare a datelor introduse pentru testare?
Raspuns:
Pentru a va familiariza cu Sistemul RO e-Factura puteti genera o factura electronica tip xml prin aplicatia gratuita pusa la dispozitie aici APLICATIE E-FACTURA. De asemenea factura electronica tip xml generata prin aceasta sau oricare alta aplicatie poate fi transmisa prin SPV utilizand meniul dedicat TEST Factura electronica. De retinut ca transmiterea unei facturi-test nu inseamna ca oficial s-a transmis factura electronica si ca informatiile vor fi preluate si utilizate de catre ANAF. Scopurile aplicatiei si a functiei din SPV sunt exclusiv pentru testare.

Hai in Academia Contapro!